Докъде стигнаха Испания, Италия, Бразилия и САЩ в битката с Ковид-19

Жертвите на новия коронавирус са 347 000

26.05.2020 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Над 5,5 милиона души са заразени с новия коронавирус в света. Жертвите са 347 000. В Съединените щати се очаква да бъде премината границата от 100 хиляди жертви. 

Властите в Испания намалиха с близо 2000 броя на регистрираните до този момент смъртни случаи. Това се налага заради такива, които погрешка са били вписани два пъти или е била установена друга причина. Така починалите от коронавирус там са малко под 27 хиляди.

От вчера облекчения са в сила за Барселона и Мадрид, където отвориха паркове и заведения. В останалата част на страната хората вече могат да ходят на плаж, да посещават старческите домове и да организират сватби. 

А Италия има план за масово наемане на контрольори, които да следят за спазване на реда. Ще се наемат 60 000 пенсионери и безработни, които ще контролират достъпа до пазари, паркове и плажове като припомнят на посетителите правилата за дистанциране, но няма да имат право да санкционират никого. 

Вирусът продължава да се разпространява в Латинска Америка. Най-засегната е Бразилия, но въпреки това президентът категорично отказва да въведе ограничения. 

"Бразилия да не отваря икономиката си, преди да е извършила достатъчно тестове, за да контролира разпространението на пандемията. Светът се намира по средата на първата вълна от пандемията. Не бива да има успокоение с идеята, че вирусът ще отмине с настъпването на летния сезон", заяви директор на програмата на СЗО за извънредните ситуации Майкъл Райън.

Властите в Съединените щати са категорично, че ще затворят границите си за всички пристигащи от Бразилия.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК