Франция налива €5 млрд. в Renault, за да няма затворени фабрики

В Германия очакват да бъде одобрен спасителният план за Lufthansa

26.05.2020 | 14:11 Редактор: Ивет Арабова

Франция ще отдели за концерна си Renault 5 милиарда евро.  

"Няма да правим бомбастични обещания пред микрофоните в студиата. Мога да кажа: "Изисквам Renault да не затваря фабрики и да не прави съкращения. Това ще превърне компанията в по-слабо конкурентоспособна. И след две или три години ще трябва да затварят заводи, защото не сме им позволили да се реформират", коментира финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер.

За да се справи с последиците от пандемията, френското правителство ще подпомогне икономиката на страната с общо 450 млрд. евро.

Германия ще подпомогне националния авиопревозвач Lufthansa с пакет от 9 милиарда евро. Спасителният план ще влезе в сила, ако бъде одобрен от акционерите и регулаторните органи. 

"Ние сме във връзка с Брюксел по всички големи спасителни пакети, с които избегнахме милиони безработни и предотвратихме фалита на много компании. В крайна сметка всички те бяха одобрени, така че това ми дава надежда, че ще намерим решение и в този случай", заяви министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер.

Изявлението му предизвика критики защо държавата налива пари, а няма да има контрол над харченето им. Lufthansa е изправена пред най-голямата финансова криза в своята история заради коронавируса - 90% от самолетите бяха спрени. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg/Christophe Morin

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК