Германия спасява Lufthansa с €9 млрд. под формата на заем и капитали

Цената на акциите на компанията скочи с около 6%

26.05.2020 | 10:12 Редактор: Ивет Арабова


Германия ще подпомогне националния авиопревозвач "Луфтханза" с пакет от 9 млрд. евро. Спасителният план ще влезе в сила, ако бъде одобрен от акционерите и регулаторните органи. А Франция ще отдели за концерна си "Рено" 5 млрд. евро.

Срещу финансовата помощ държавата ще получи 20% от акциите на авиопревозвача и две места в надзорния съвет на дружеството. Освен това възнагражденията в ръководния състав на компанията ще бъдат намалени. А новината доведе до поскъпване на акциите на "Луфтханза" с 6%.

"Ние сме във връзка с Брюксел по всички големи спасителни пакети, с които избегнахме милиони безработни и предотвратихме фалита на много компании. В крайна сметка всички те бяха одобрени, така че това ми дава надежда, че ще намерим решение и в този случай", посочи министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер.

Изявлението на икономическия министър предизвика критики - защо държавата налива пари, а няма да има контрол над харченето им. "Луфтханза" е изправена пред най-голямата финансова криза в своята история заради коронавируса. 90% от самолетите бяха спрени. Франция обеща подкрепа за автомобилната индустрия.

Очакванията са, че ако държавата налее 5 млрд. евро в автомобилния производител Рено, няма да има съкращения

"Няма да правим бомбастични обещания пред микрофоните в студиата. Мога да кажа: "Изисквам Рено да не затваря фабрики и да не прави съкращения. Това ще превърне компанията в по-слабо конкурентоспособна. И след две или три годии ще трябва да затварят заводи, защото не сме им позволили да се реформират", подчерта финасовият министър на Франция Бруно Льо Мер.

За да се справи с последиците от пандемия, френското правителство ще подпомогне икономиката на страната с общо 450 млрд. евро. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bloomberg/Michaela Handrek-Rehle

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК