Бивш служител на тайните служби е изнесъл информацията за тях

Едуард Сноудън се е установил от 20 май в Хонконг.

10.06.2013 | 12:19
Бивш служител на тайните служби е изнесъл информацията за тях

Едуард Сноудън, бивш служител на тайните служби на САЩ, е източникът, който обяви редица факти, свързани с работата на службите, предаде Bulgaria On Air. Самият той е поискал от „“The Guardian“ да разкрие самоличността му, защото е необходимо обществото да знае, че личното му пространство е нарушено.

Разкритията му показаха, че американските агенции за национална сигурност са подслушвали милиони телефонни разговори. Една от компаниите е предоставила подробни телефонни записи на службите, съдържащи телефонни номера, продължителност на разговорите, дата и местоположение.

След това излезе и информация за неправомерен интернет мониторинг от страна на службите, чрез девет интернет компании, включително Facebook, Google, Microsoft и Yahoo.

"Не искам да живея в общество с подобни условия. Това е свят, в който каквото и да кажа се записва“, казва Сноудън, който е заминал в Хонконг на 20 май. Според него след тези разкрития няма да му се случи нищо добро.

Президентът на САЩ Барак Обама отказа да коментира разкритието на самоличността от източника на информация. Белият дом ще се въздържи от коментар засега се казва в писмено становище.

Практиката с подслушванията се използва и от британските тайни служби, призна външният министър Уилям Хейг. Той сподели, че САЩ и Великобритания си сътрудничат тясно, но службите от Острова работят в условията на строга законова рамка.