Навън без маска в Катар - до 3 г. затвор и глоба до $55 000

Никъде другаде по света няма толкова строги санкции

18.05.2020 | 17:07 Редактор: Ивет Арабова
Навън без маска в Катар - до 3 г. затвор и глоба до $55 000

Носенето на предпазна маска на всички обществени места е в Катар вече задължително. Както съобщава вътрешното министерство на емирството, наредбата важи за всеки, който напуска дома си, с изключение на хората, които се придвижват сами с личния си автомобил.

За да наложи носенето на предпазни маски, емирството въведе тежки наказания за нарушителите - до 3 години затвор и глоба до 55 000 долара. Международни издания изчисляват, че никъде другаде по света няма толкова строги санкции. В Чад например нарушителите на наредбата за носене на предпазни маски са застрашени от 15 дни затвор, а в Мароко наказанието е до 3 месеца зад решетките.

Според официалните данни до момента в Катар са регистрирани над 30 000 случаи на зараза с новия коронавирус, което представлява около 1% от населението на емирството. Редом със Саудитска Арабия, Катар е сред най-силно засегнатите от пандемията страни в арабския свят, пише "Дойче Веле".

За да ограничат разпространението на заразата, властите в страната затвориха джамии, училища, търговски центрове и ресторанти. Продължават обаче строителните дейности, свързани със Световното първенство по футбол през 2022 година, чийто домакин ще бъде емирството. В момента се изграждат седем съвсем нови стадиона, като на три от тези големи строителни площадки властите са регистрирали случаи на заразени с новия коронавирус.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК