Свободно пътуване от и за Италия от 3 юни, Джузепе Конте подписа указ

От 18 май се позволява на магазини и ресторанти да отворят врати

16.05.2020 | 15:03 Редактор: Наталия Тотева

Вдигането на ограниченията за пътуване е важен ход за възстановяване икономиката на Италия след двумесечна карантина. Свободното пътуване от и за страната ще бъде разрешено на 3 юни.

На същата дата падат и рестрикциите за пътуване между италианските региони. Отварянето на границата в началото на следващия месец стана факт с подписването на указ от премиера Джузепе Конте.

Това се случи след като страната продължи да отчита спад в ежедневния брой на смъртните случаи. Някои италиански региони призоваха за по-бързо облекчаване на ограниченията, но премиерът не иска да прибързва. Според него с постепенното отпадане на мерките ще се избегне втора вълна на вируса.

От 18 май се позволява на магазини и ресторанти да отворят врати. Персоналът и собствениците са длъжни да следят за спазването на дистанция. Католическите църкви се готвят за възобновяването на литургиите в същия ден. Трябва да се спазва строго социално дистанциране, предпазните маски са задължителни за богомолците.

На други вероизповедания също ще бъде разрешено да извършват религиозни служби. Масовото използване на маски и ръкавици обаче доведе до замърсяване. Много хора изхвърлят предпазните средства на улицата.

Заради това властите в италианския град Нардо̀ са решили да налагат глоби от 75 до 450 евро на всеки, който изхвърли отпадъка си на място, различно от кофата за боклук.

Според властите подобни действия водят и до риск от разпространение на вируса. Италия бе първата държава в Европа, която наложи национални ограничения.

Европейската комисия прогнозира, че икономиката на Италия ще се свие с 9,5% тази година. По-рано тази седмица правителството одобри стимулиращ пакет от стимули от 55 милиарда евро, предназначен да компенсира икономическото въздействие на пандемията върху бизнеса и семействата.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Сега е момента да се посети Италия, ще е празно и спокойно. Сигнализирай за неуместен коментар