Медици алармират за усложнения от Ковид-19: Тромбоза води до инсулт, инфаркт

Близо половината от болните са били под 50 години

17.05.2020 | 15:02 Редактор: Наталия Тотева

Световни медици алармират за опасно усложнение, причинено от Ковид-19. Установили са, че при пациенти се появяват кръвни съсиреци, които предизвикват инфаркт, инсулт и органна недостатъчност.

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза привлякоха вниманието на медицинската общност.

Водещият британски професор по тромбоза и хемостаза Рупеен Аря заяви, че лекарите наблюдават подобни усложнения все по-често. По думите му почти половината от пациентите в критично състояние имат белодробна емболия. Сходни са данните и на болница в иранската столица Техеран. Лекарите са регистрирали 25 пациенти с Ковид-19, които след това получават инсулт.

Близо половината от болните са били под 50 години. Иранските специалисти също са на мнение, че новият щам играе роля в развитието на кръвни съсиреци, чиито край е фатален.

Говорителят на иранското министерство на здравеопазването потвърди, че властите са получили сигнали за пациенти с коронавирус, получили тромбоза и мозъчен удар.

Миналият месец десният крак на канадският актьор Ник Кордеро беше ампутиран в резултат на кръвни съсиреци. Актьорът бе приет в болница в края на март и диагностициран с Ковид-19. По-късно състоянието му стана критично, получи 2 удара и усложнения в кръвосъсирването, което доведе до ампутация.

Учените не са сигурни защо вирусът причинява съсиреци, но смятат, че може да е резултат от имунна свръхреакция, наречена "цитокинова буря". Според част от специалистите при някои пациенти този процес преминава в свръхпроизводство, като имунните клетки започват да унищожават здрави тъкани.

Според д-р Джейми Гарфийлд от университетската болница в Темпъл, Филаделфия – това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи шанса за образуване на съсиреци.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Надяваме се да измре сега в жегите Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Толя Аронова
преди 1 месец
Мисля си, че тук съдействат лекарствата, с които се опитват да лекуват covid'19 - инфекцията. Разбира се, и автоимунната реакция играе своята роля. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
това му е коварното на този вирус, така обърква имунната система, че започват усложнения. Сигнализирай за неуместен коментар