Проучвания: Лечението с хидрохлорин не помага срещу коронавируса

Противовъзпалителното лекарство беше наречено от Тръмп ключова терапия

15.05.2020 | 12:51 Редактор: Искра Ангелова
Проучвания: Лечението с хидрохлорин не помага срещу коронавируса

Лечението на пациенти с Ковид-19 с лекарството хидрохлорин не е демонстрирало никакви позитивни ефекти и дори е предизвикало други здравни усложнения, според две нови проучвания, предава AFP. 

Противовъзпалителното лекарство беше наречено от американският президент Доналд Тръмп, наред с други политици, потенциална "ключова" терапия за борбата с Ковид-19, след като първоначалните изследвания показаха, че то би могло да лекува болестта.

Въпреки това обаче няколко по-късно проучвания - едно от които финансирано от американското правителство - попариха надеждите за използването на лекарството в борбата с вируса, информира "Фокус".

В първото проучване във Франция са участвали 181 хоспитализирани пациенти с пневмония, причинена от Ковид-19. Общо 84 от тях са били третирани с хидрохлорин, а на другите не са приемали препарата. 

Изследователите са установили, че няма съществена разлика между групите що се отнася до здравословното им състояние в рамките на десет дни.

"Хидрохлоринът получи много внимание по света като възможен лек за Ковид-19, заради позитивните резултати при малки проучвания", казват експертите, публикували резултатите от своите изпитания в журналa BMJ.

"Въпреки това изследванията не подкрепят използването му при пациенти, хоспитализирани с Ковид-19 и които се нуждаят от спешна грижа".

При второ проучване в Китай 150 пациенти бяха разделени на две групи, първата от които е била третирана с хидрохлорин. След четири седмици китайските изследователи не са забелязали съществени подобрения в здравето на приелите лекарството. 

За сметка на това при първата група са започнали да се забелязват повече нежелани реакции на лекарства.

По-рано от Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) предупредиха, че няма индикации, че хидрохлоринът може да лекува Ковид-19, а някои проучвания дори показват, че този препарат може да доведе до сериозни и понякога фатални проблеми със сърцето при пациентите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Докато се измисли лек срещу короната ще умре половината н аселение на планетата. Това е била и целта на създателите му. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не разбраха ли, че лекарство за тоя вирус няма! Сигнализирай за неуместен коментар