Мистерията с новия медицински феномен, свързван с Ковид-19

В САЩ изследват 102 деца със симптоми, подобни на болестта на Кавазаки

14.05.2020 | 14:30 Редактор: Наталия Тотева

Ню Йорк проучва връзката между Ковид-19 и рядка възпалителна реакция, от която са засегнати деца. Регистрирани са случаи от САЩ до Европа.

Лекарите определят заболяването като "нов феномен", подобен на болестта Кавазаки – рядко състояние, което засяга главно деца под 5-годишна възраст. При новите случаи обаче се наблюдава заболеваемост и при тийнейджъри до 16 години.

"Разглеждаме 102 случая, при които деца, които може би са били заразени с Ковид-19, показват симптоми на възпалително заболяване като болест на Кавазаки или синдром на токсичен шок", заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

От 102 идентифицираните случая 60% са дали положителни проби за Ковид-19, а 40% за антитела. Заболелите развиват редица симптоми, включително висока температура, коремна болка, кожен обрив, подути жлези на врата и сухи и напукани устни.

В САЩ има най-малко 3 смъртни случая, свързани със състоянието, за което първи съобщиха британски лекари в края на април. Тогава СЗО започна да изследва възможната връзка между симптома и новия коронавирус. 

"Виждали сме това в миналото с много нововъзникващи заболявания. Не е задължително те да атакуват един вид тъкан. Могат да бъдат засегнати много органи. Затова е важно, че тази информация е споделена. За успокоение на родителите – това е рядко състояние", каза директорът на програмата за извънредни ситуации към СЗО.

Осем деца се разболяха в Лондон през миналия месец, като едно от тях почина. Лекарите заявиха, че всички те са имали подобни симптоми, когато са били приети в болница. От края на април до сега случаите са нараснали до 100. 

А според медицинско проучване състоянието е регистрирано и в Северна Италия. 10 деца са били приети в болницата в Бергамо – епицентърът на заразата в страната. 8 от тях са дали положителна проба за Ковид-19.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Това същото вече го писахте в друга новина от сутринта. Сигнализирай за неуместен коментар