Проф. Пантев: Коронавирусът няма да промени природата на капитализма

Най-сетне имаме глобално изпитание, посочи историкът пред "Денят ON AIR"

12.05.2020 | 21:52 Редактор: Наталия Тотева

"Природата на капитализма няма да се промени заради коронавируса. Една епруветка не може да промени един строй", коментира за "Денят ON AIR" историкът проф. Андрей Пантев.

Според него е трябвало да се случи нещо на човечеството, макар да изпитваме скръб по онези, които са загубили живота си. Нещастието е част от човешката природа, смята историкът.

"Изпитанието е част от човешката натура. Изпитанието ни прави по-добри или обратното – по-лоши. В този момент най-сетне имаме глобално изпитание", каза проф. Пантев за Bulgaria ON AIR.

Според него нито една цивилизация не е унищожена от вирус.

По думите на историка, няма да има промени в световния ред заради коронавируса, защото "световният ред се променя с войни и това е най-тъжното". Той определи взаимното избиване като най-отвратителното явление между хората, макар чрез него да са осъществени много режими и идеи.

"Националните държави отново придобиват значение. Всеки дърпа одеялото, покривката, към собствения си дом и маса. Всеки пази чергата си, защото има едно състояние и чувство за принадлежност, което е по-важно от всякакви идеи", коментира проф. Пантев.

Не подценявайте емоцията. Историците не са счетоводители. Историците трябва да изследват най-вече човешката емоция и прегръдката на родния дом, добави той.

Според историка Европейският съюз е една безсмъртна идея. 

"Европа е преди всичко географско понятие. Няма личности в нашето съвремие. Даже злодеите не са личности", коментира събеседникът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
соня
преди 3 години
"Според историка Европейският съюз е една безсмъртна идея." - подкрепям и приветствам това невероятно мнение. ЕС е единствената надежда на българите в този изключително тежък момент, за съжаление. Сигнализирай за неуместен коментар