Новата вълна на Ковид-19 в Южна Корея може да е засегнала над 10 000 души

Смята се, че преносител на вируса е бил 29-годишен мъж, обикалял нощните клубове

12.05.2020 | 18:17 Редактор: Наталия Тотева

Нови огнища на Ковид-19 в Южна Корея и Китай. Нощните клубове в южнокорейската столица Сеул се превърнаха в гореща точка на разпространението на Ковид-19. Над 100 души, посетили няколко заведения, са дали положителни проби за новия щам на коронавируса.

"Правителството ще се справи със ситуацията прецизно, като ще има предвид, че се намираме в продължителна война", заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин.

Смята се, че преносител на вируса е бил от 29-годишен мъж. Миналата седмица той е посетил 3 дискотеки без маска, а 3 дни по-късно е диагностициран с Ковид-19. Властите са затворили клубовете и търсят хората, които са били в района по същото време. 

Според местни медии става въпрос за над 10 000 души. Властите призоваха хората да бъдат бдителни.

"Моля всички да спазват мерките за сигурност и правилата", добави Мун Дже-Ин.

Нови случаи бяха регистрирани и в китайският град Ухан - първоизточникът на новия щам. Заразени са петима души от една жилищна кооперация. Една от инфектираните е 89-годишна жена, чийто съпруг бе диагностициран ден по-рано. Той беше и първият случай на коронавируса в града за повече от месец. Властите подготвят план за тестване на всички 11 млн. жители на града.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК