Южна Корея на прага на втора вълна от Ковид-19 заради нощните клубове

Много от нощните заведения в Сеул са посещавани от ЛГБТ обществото

12.05.2020 | 12:20 Редактор: Александра Иванова
Южна Корея на прага на втора вълна от Ковид-19 заради нощните клубове

Нови огнища на Ковид-19 избухнаха в Южна Корея и столицата Сеул след отваряне на заведенията. Властите докладваха за 35 новопотвърдени в страната в неделя в полунощ. Това е втори ден с голям брой случаи.

Страната бе сред най-добре справящите се с коронавируса с масово тестуване и строги мерки. Сега обаче може би е на прага на втора вълна.

29 от новите случаи се свързват с нощни клубове и барове в Сеул, много от които посещавани от ЛГБТ обществото. Изследвани са 2450 души, но се издирват още около 3000. Министър-председателят на Южна Корея заяви, че целта е да се спре разпространението на коронавируса извън столицата с изследване на бърза скорост, съобщава Ройтерс, цитиран от dnes.bg.

"Призоваваме ви да се въздържате от разпространяване на лична информация на пациентите или безпочвени слухове, които не само ги нараняват, но и могат да донесат наказания", обявиха на брифинг от министерството, визирайки именно сексуалната ориентация на потенциалните новозаразени.

Кметът на града призова посетителите на клубове в квартал "Итеуон" - меката на нощния живот в столицата - да се явят доброволно на тестове при гарантирана анонимност.

"Ако допуснем проникване на вируса в Сеул, поставяме нацията в риск", заяви той.

До момента Южна Корея има 10 909 потвърдени инфектирани с Ковид-19, от които 700 в Сеул. Смъртните случаи са 256.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК