В Турция обявиха, че хомосексуалистите са виновни за Ковид-19

Изказването е на религиозен лидер, президентът Ердоган се съгласи

29.04.2020 | 15:23 Редактор: Александра Иванова
В Турция обявиха, че хомосексуалистите са виновни за Ковид-19

В Турция хомосексуалистите пак са виновни. Този път за разпространението на Ковид-19. 

В своята първа проповед по случай Рамазан, ръководителят на Комитета по религиозните въпроси "Дианет" проф. д-р Али Ербаш свърза избухването на пандемията от коронавирус с хомосексуалността и безбрачието.

"Заради тях гние поколението и възникват болести", подчерта той и не пропусна да отбележи, че ислямът не приема хомосексуалността.

Скандалното изказване разбуни духовете сред турското общество. А президентът Ердоган го защити хладнокръвно. Според него д-р Ербаш дори е изпълнил дълга си към Корана, предаде "Дойче веле" 

"Оценката е съобразена с исляма и Корана", заяви той в понеделник. Президентът подчерта дебело, че изказването на шефа на религиозната дирекция, която му е пряко подчинена, е "правилно отгоре до долу".

Изявлението на Ербас предизвика възмущение в светските кръгове на турското общество - адвокати, политици и общественици обвиниха президента на "Дианет", че е извършил престъпление от омраза и е отворил широко вратите пред дискриминацията. От своя страна Ердоган обвини адвокатската камара в Анкара, която разкритикува изказването, че по този начин извършвала атака срещу исляма и турската държава.

В своя декларация от камарата подчертаха, че хомофобските изказвания на президента на "Дианет" не са изолиран случай и припомниха, че неведнъж той е защитавал изнасилвачи на деца и женомразци.

А в Туитър привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) започнаха да споделят хаштага “Али Ербас не е сам”. 

ЛГБТ-общността не е добре възприемана от обществото и властта в Турция от много време насам.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК