Над 2,6 млн. са заразените с Ковид-19 по света, Турция е под 4-дневна блокада

Броят на починалите доближава 200 000

23.04.2020 | 19:22 Редактор: Александра Иванова

Над 2,6 милиона са заразените с коронавирус в световен мащаб, а броят на починалите доближава 200 хиляди. На този фон, остават в сила ограничителните мерки в повечето европейски страни. Вдигането на всички рестрикции свързани с Ковид-19 в Обединеното кралство най-вероятно няма да се случи до края на годината.

"В дългосрочен план, изходът ще бъде високоефективна ваксина, или лекарства, които да предотвратят смъртността. Докато ги имаме, а вероятността това да се случи до следващата година е невероятно малка. Ще трябва да разчитаме на други мерки", посочи главният медицински експерт на Великобритания професор Крис Уити.

В Германия - канцлерът Ангела Меркел заяви, че страната се намира върху тънък лед. Наскоро властите решиха да облекчат част от рестрикциите, заради положителните резултати в борбата с вируса. Част от малките магазини отвориха. Много хора се втурнаха да пазаруват и да се разхождат. Водещи вирусолози определиха ситуацията като опасна. 

"Нека не пропиляваме това, което сме постигнали. Правителството на страната продължава да работи усилено за намаляване на икономическите последици", призова Ангела Меркел.

След осемчасови преговори управляващата коалиция се договори за допълнителен пакет от над 10 милиарда евро помощи. В Урайна - град Поча́ев беше поставен под карантина. Причината - в един от най-големите православни манастири е отчетен бум на заразени с новия щам. Полицаи са блокирали входовете и изходите на града и на манастира. 

А на националния празник на Турция започна и четиридневна блокада на страната, чиято цел е да се овладее разпространението на вируса. В същото време в Босна и Херцеговина върховният съд постанови, че мерките за ограничаване на свободното движение на деца и пенсионери са противоконституционни. Властите имат пет дни да премахнат рестрикците.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Турция е под блокада, ама иначе ще кани туристи в уж безопасни курорти. Сигнализирай за неуместен коментар