Турция забранява излизането навън, маските и тестовете са безплатни

Страната използва кръвна плазма от оздравели за лечението на заразените

15.04.2020 | 13:01 Редактор: Тодор Петров

В Турция заразените с Ковид-19 са над 65 000, а жертвите вече са 1400. Страната въведе ограничения и затвори цели градове за уикенда, а животът в Истанбул спря. Забранено е излизането навън на хора над 65 години и на тези до 20 години. 48-часова забрана за излизане ще е в сила за предстоящите почивни дни. 31 града бяха затворени миналия уикенд, дезинфекцирани бяха площади и улици. 

В Турция носенето на маски на обществени места е задължително. Българката Мария Озтюрк, която от 20 години живее в Истанбул, разказва, че маските са безплатни и се получават с SMS

"Маските - един от най-наболелите проблеми, тук не съществува. Всеки получава безплатно. Въведена е система с код, забранена е продажбата", разказа тя пред Bulgaria ON AIR. 

Страната вече използва кръвна плазма от оздравели за лечението на заразените. Тестовете за коронавирус са безплатни и в държавни, и в частни болници. А турският парламент реши да се освободят десетки хиляди затворници до края на май. 

"Вземат се всякакви предпазни мерки, за да се предотврати заразяването с вируса на затворниците, чиито права, живот и здраве са поверени на държавата", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Все още не е ясно и кога ще започне туристическият сезон в южната ни съседка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
А
преди 4 години
2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
Цецка
преди 4 години
А такаааа, сега ще усетят ръст на престъпността Сигнализирай за неуместен коментар