Ковид-19 е съкратил живота на западноевропейците поне с 10 години

Мъжете са можели да живеят средно още 10,7, жените - още 9,3 години

10.05.2020 | 21:15 Редактор: Александра Иванова
Ковид-19 е съкратил живота на западноевропейците поне с 10 години

Над 270 000 са смъртните случаи от Ковид-19 в света. Анализ на германското радио NDR се зае със задачата да изчисли колко години живот са изгубили жертвите на коронавируса в Германия. С помощта на статистиката е възможно да се определи колко години не е доживял човек, който се е разболял и починал от Ковид-19. С други думи: колко още е можело да живее, ако не се е бил заразил. 

Авторите са взели предвид очакваната средна продължителност на живота в Германия и средните възрастови данни за починалите от коронавирус - общо 6115 души до 29 април, според института "Роберт Кох". 

Мъжете в Германия, починали от инфекцията, са можели да живеят средно още 10 години. Дори и тези с предишни заболявания. Германките - близо 9 години. В Италия и Великобритания жертвите са загубили още повече години живот.

Критиците на ограничителните мерки твърдят, че новият коронавирус бил опасен само за старите и болни хора, на които и без това им оставало малко живот. Анализът на германското радио обаче показва друго - много от починалите от Ковид-19 са можели да живеят още няколко години. 

Според изследването мъжете губят повече години от жените. Данните сочат, че мъжете са можели да живеят средно още 10,7. Жените - още 9,3 години, пише "Дойче Веле".

Подобни изчисления са направени и за Италия и Великобритания. Те следват модела на едно подобно изследване, проведено от учени от Университета в Глазгоу, Шотландия. Резултатът от тяхната работа: средно мъжете са загубили около 14 години от живота си заради болестта, а жените - 12 години. От тях трябва да извадим по 1 година живот - заради предишните заболявания на пациентите. Така се получава, че мъжете, починали от коронавирус в Италия и Великобритания, са можели да живеят средно още 13 години, а жените - още 11 години.

Дебатът за годините, които починалите от коронавирус губят от живота си, тръгна от едно изявление на кмета на град Тюбинген Борис Палмер.

"Може да се окаже, че в Германия сега спасяваме хора, които след половин година и без друго щяха да умрат", посочи той. 

Заради това си изказване Палмер беше остро разкритикуван дори и от собствената си партия - Зелените. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
тези изчисления всички са в сферата на пожелателното. Ами ако хората не се разболяваха от рак, колко още щяха да са могли да живеят? Сигнализирай за неуместен коментар