Милиарди по света ще страдат от нечовешки горещини през 2070 г.

Tова е извън климатичната "ниша", която хората обитават през последните 6000 години

06.05.2020 | 16:02 Редактор: Искра Ангелова
Милиарди по света ще страдат от нечовешки горещини през 2070 г.

До 3,5 милиарда души ще живеят на места с изключително високи температури, сочи ново проучване. Ако не намалеят вредните емисии, голям брой хора ще живеят в райони със средна годишна температура, която ще надвишава 29 градуса по Целзий.

Изследването предупреждава, че нечовешката жега ще настъпи при 30% от населението на Земята към 2070 г. Според прочуването това е извън климатичната "ниша", която хората обитават през последните 6000 години, информира Би Би Си.

Експертите, участващи в изследването, оприличават жегата с тази, която е в пустинята Сахара. 

"Това не само ще има пагубни последици, но обществата няма да имат възможността да се справят с нови пандемии", каза ръководителят на изследването Мартен Шефер.

Water

"Единственото, което може да спре това да се случи, е бързото намаляване на вредните емисии", допълни той.

Те се причиняват от изгарянето на изкопаеми горива, като въглища, нефт и газ. Когато се изгарят, емисиите отделят въглероден диоксид и метан във въздуха и океаните.

Многобройни проучвания и данни показват, че това води до повишаване на температурата. Очаква се температурите да продължат да се покачват, ако хората не се справят с проблема, съобщава "Дейли Мейл".

Учените изследвали години назад изменението на климата и по какъв начин се е развивало човечеството. Заключението им е, че някои райони ще бъдат необитаеми, включително места като Бразилия, Близкия Изток и Индия. Тези, които живеят в най-бедните страни, ще бъдат най-силно засегнати, но части от САЩ, Австралия и Европа също ще усетят жегата.

Africa

В момента около 20 милиона души живеят на места със средна годишна температура, която е 29 градуса по Целзий. Но това е по-малко от 1% от Земята и са места, които са близо до пустинята Сахара, включително Мека и Саудитска Арабия.

Съавторът на изследването каза: "Добрата новина е, че тези въздействия върху климата могат да бъдат намалени, ако човечеството успее да ограничи глобалното затопляне."

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК