50-60% по-малко жертви на катастрофи заради социалната изолация

Това създава и финансови ползи за правителствата, заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН - Жан Тод

06.05.2020 | 11:28 Редактор: Наталия Тотева
50-60% по-малко жертви на катастрофи заради социалната изолация

Смъртните случаи по пътищата в редица страни и градове са намалели с 50-60% в резултат на мерките за социална изолация. Това заяви президентът на Международната автомобилна федерация (FIA) и специален пратеник на генералния секретар на ООН по безопасност на движението Жан Тод.

"Това, според официалните данни, доведе до 50-60% намаление (в сравнение с данните за същия период на 2019 г.), на броя на жертвите по пътищата във Франция, Норвегия, Швеция, Испания и Ню Йорк. Медиите в Индия и Мароко също отчитат подобни тенденции", каза той.

Тод подчерта, че намаляването на смъртните случаи по пътищата не само облекчава тежестта върху системите на здравеопазването, но и създава значителни финансови ползи за правителствата, чиито бюджети вече са изчерпани заради пандемията.

"Например, Калифорния заяви, че спестява 40 милиона долара на ден само заради 50% намаление на броя на смъртните случаи от пътнотранспортни произшествия – това е така, защото хората са останали по домовете си", обясни още пратеникът на генералният секретар на ООН.

Той призова и за запазването на намаляващата смъртност при пътнотранспортни произшествия и след края на пандемията от коронавирус, предаде "Монитор".

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК