ООН предупреждава: Африка може да изпадне в рецесия

Континентът остава убежище на две трети от бедните в света

25.03.2020 | 23:15 Редактор: Юлия Христова
ООН предупреждава: Африка може да изпадне в рецесия

Африка може да изпадне в рецесия тази година, ако международните кредитори и инвеститори не помогнат на континента да се откаже от разходите по обслужване на дълга, които биха могли да бъдат използвани за спиране на разпространението на коронавируса, съобщава Организацията на обединените нации, предава Bloombergtv.bg.

Африканските министри на финансите през миналата седмица обявиха, че континентът се нуждае от пакет от стимули от 100 милиарда долара, сред които 44 милиарда долара за освобождаване от ангажиментите по обслужване на дълга, за да пребори коронавируса. Пакетът представлява около 5% от предложените стимули в САЩ.

Икономическата комисия на ООН за Африка (UNECA), която улесни срещата на министрите, обмисля да преразгледа прогнозата за растеж на региона за тази година, която вече е намалена до 1,8% от 3,2% по-рано този месец.

"Има голяма вероятност за рецесия“, каза във вторник ръководителят на отдел "Макроикономика и управление“ в Икономическата комисия на ООН за Африка, Вартоломей Армах. Той обясни, че предишната прогноза трябва да се разглежда като консервативна, тъй като е била направена в момент, когато реалният брой на носители на коронавирус в Африка е бил нисък.

През последното десетилетие африканските икономики отчитат едни от най-бързите темпове на растеж в света, тъй като нарастващият потребителски пазар привлича международни и световни брандове.

Континентът обаче остава убежище на две трети от бедните в света и вече се разклаща от изтичането на капитал и суровинната криза.

Правителствата от Южна Африка до Гана и Египет затварят граници и училища и забраняват струпването на тълпи, тъй като броят на случаите с коронавирус достигна почти 2000.

Африканските финансови министри поканиха Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Световната банка да вземат участие в дискусии за стимулите, стана ясно от копие от писмо, изпратено от UNESA от името на министрите на финансите на Южна Африка и Гана.

Африканските икономики, много от които са натоварени с огромни дългове след години на ниска доходност по облигациите в световен мащаб, се нуждаят незабавно от фискално пространство, за да разширят своите системи на здравеопазване и да изградят система за социална защита, каза Армах.

Според него притежателите на облигации биха могли да се присъединят към бъдещи дискусии за временен мораториум върху плащанията на дълга, за да помогнат континентът да се възстанови по-бързо.

"Ако обаче вътрешното разпространение на вируса допълнително навреди на икономиките, може да бъде обсъдено и опрощаване на дълга", казва Армах.

Снимка: БГНЕС  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК