САЩ мисли да засили натиска върху Сирия

Турция има енергия да изиграе ключова роля за мирния процес в Близкия изток, според американския държавен секретар Джон Кери.

07.04.2013 | 17:03
САЩ мисли да засили натиска върху Сирия

САЩ обмисля да засили натиска върху режима на Башар Асад, заяви по време на посещението си в Турция американският  държавен секретар Джон Кери. Той допълни, че се надява все още да има вариант за мирно приключване на конфликта. По думите му Турция има енергия да изиграе ключова роля за мирния процес в Близкия изток.

„Турция може да е ключът и да има важен принос в процеса за мир по толкова много начини”, заяви пред журналисти Кери, цитиран от AFP.

Той допълни, че в рамките на посещението му са били обсъдени въпросите за създаването на "климат" за смяна на действащия режим на сирийския президент Башар Асад. Президентът на САЩ Барак Обама и турският премиер Реджеп Ердоган „гледат с решителност на въпроса, свързан с осъществяването на подобен преход,” допълни Кери.
Американският държавен секретар призова още Турция и Израел да нормализират отношенията си.

„Не е работа на Съединените щати да определят условия или срокове. Бихме искали да видим тези отношения, които са важни за стабилността в Близкия изток и критични за самия мирен процес... бихме искали да ги видим отново пълноценни”, заяви Кери на пресконференция с турския външен министър Ахмед Давутоглу.