Таксиджия в Италия: На ръба на гладната смърт сме

Страната навлиза във фаза на възстановяване на икономиката и социалния живот

02.05.2020 | 12:13 Редактор: Ивет Арабова
Таксиджия в Италия: На ръба на гладната смърт сме

Строгата карантина, наложена заради епидемията от коронавирус, тежко удари по джоба на италианците. "Изобщо не знам как ще си платя данъците през следващите месеци. Чакам с часове, докато дойде някой клиент", казва Клаудио, таксиметров шофьор в Рим.

"Вирусът вече поизгуби първоначалната си мощ, но ние сме на ръба на гладната смърт. Измъчват ни страхове, защото когато човек има дългове или е взел кредит за покупка на къща, банките сега вече не му отпускат нов заем", добавя мъжът.

Строгата карантина в Италия показа ефект: новите заразявания с опасния коронавирус намаляват. В резултат правителството обяви, че страната постепенно ще навлиза във фаза на възстановяване на икономическия и социален живот. От 4 май ще бъдат отворени почти всички индустриални производства, кафенетата и фризьорските салони също ще отворят врати. Само местата, на които може да се стигне до масови събирания на хора, ще останат затворени до 1 юни. Министър-председателят Конте благодари на италианците за проявените търпение и дисциплина, но призна, че следващата фаза ще е още по-сложна, информира "Дойче Веле".

Таксиметровият шофьор Клаудио е отчаян: "Много италианци задлъжняха силно, защото фирмите им бяха принудени да затворят врати". Не е доволен и от решението за месечно обезщетение от 600 евро, което правителството отпуска на самонаетите лица, както и на онези, които работят на пълен работен ден. "Повечето италианци не са си получавали обезщетенията от миналия месец. Но като ги няма парите, как да си плащаме данъците?", оплаква се шофьорът. И добавя саркастично: "В други страни печатат пари, а на нас ни позволяват да напуснем домовете си".

Същото мисли и Симона, съдържателка на кафене в центъра на Рим. "Тези помощи са безполезни. Много семейства още чакат да получат обещаните им 600 евро. Ако нещата продължават така, не знам дали ще има с какво да храним децата си. Държавата трябваше повече да ни помогне. Италия буквално гладува."

Дори и във фазата на постепенно премахване на карантината, в Италия ще продължат да важат редица ограничения. От 4 май нататък италианците ще могат да напускат домовете си само за пазаруване, за ходене на работа или на медицински преглед и за посещение на роднини. Мнозина биха желали да отпаднат и други ограничения, но повечето местни експерти по епидемиология предупреждават, че подобно решение би било прибързано.

Андреа Кристанти, един от най-реномираните италиански вирусолози, смята за неоправдани и най-малките облекчения по отношение на свободното придвижване: "Когато на 11 март цялата страна бе поставена под карантина, на ден имаше по 1800 нови инфекции. Това е точно същият брой, който регистрирахме и вчера", заяви Кристанти пред вестник "Ла Република".
 
Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК