Ето ги грешките на Италия в борбата срещу коронавируса

Страната не успя да овладее навреме здравния проблем

30.04.2020 | 09:28 Редактор: Ралица Братанова
Ето ги грешките на Италия в борбата срещу коронавируса

Много милиарди евро скоро ще потекат към Италия. Дали под формата на безвъзмездна помощ или като заем, това все още не е ясно. Но държавите членки на Европейския съюз се съгласиха да помогнат на тежко засегнатата от коронавируса страна.

Това е правилно, необходимо и е спасение за италианската икономика, пише Улрих Ладурнер за Die Zeit. Към момента там има почти 27 000 смъртни случая от коронавирус. Скръбта изисква необходимото уважение. Въпреки това трябва да се проведе дебатът за подхода на Италия в борбата с пандемията.

Сега, когато изглежда, че най-лошото е приключило, много италианци се питат: Как бе възможно това? Как е възможно в Ломбардия, най-богатият регион в страната и един от най-богатите в Европа, към днешния ден да са починали над 12 700 души? 

Съвсем очевидно е, че има фундаментално объркване, ако до днес 150 лекари са починали от коронавирус и близо 20 000 души медицински персонал са били заразени, се посочва в анализа.

Ладурнер подчертава, че въпросните данни сами показват, че тези, които се борят с болестта, не са били адекватно защитени.

Стотици възрастни хора са починали в старческите домове в Ломбардия. Решение на здравните експерти е сред възможните за тези многократни смъртни случаи причини. След като не е имало достатъчно легла в болниците в разгара на пандемията, те са преместили заразени пациенти в домовете за възрастни хора. Коронавирусът успя да се разпространи там и нанесе катастрофални последици

Списъкът с грешки и пропуски може да продължи, разкрива Die Zeit. Действието на медицинските специалисти е тясно свързано с политически решения. Известни са структурните проблеми на Италия като корупция, отслабена икономика, ниска отговорност при взимането на решения по време на кризи. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Тина
преди 3 години
Този вирус направо ги попиля Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
майкооо
преди 3 години
Това да преместиш болни при най-застрашените от заболяването е направо геноцид...Тези, които са го направили са за съд. Сигнализирай за неуместен коментар