Глътка въздух за Италия и Испания, разхлабват поетапно мерките

Движението между регионите на Ботуша остава забранено

27.04.2020 | 12:55 Редактор: Тодор Петров

Италия и Испания последваха примера на Белгия и също обявиха постепенно разхлабване на мерките срещу коронавирусната епидемия. От 4 май в Италия ще заработят някои заводи, строителни компании и търговци на едро. Отварят се паркове и градини, но разходките са позволени само за семейства. 

"Всички предприятия, които възобновяват дейност, трябва да гарантират спазване на нормите за сигурност, като основната е безопасна дистанция. Задължително е и носенето на предпазна маска. Ако не уважаваме предупрежденията, заразените ще се увеличат, и ще имаме още по-големи щети върху икономиката ни", заяви премиерът Джузепе Конте.

Пак от 4 май ще бъдат позволени и траурните церемонии със събиране на не повече от 15 души. Позволяват се също ограничени семейни визити. Движението между регионите обаче остава забранено. От 18 май отварят музеите и книжарниците. 

Училищата ще останат затворени. От 1 юни отварят салоните за красота, фризьорските салони, барове и ресторанти. Жертвите в страната са над 26 000, най-много в Европа. 

Испания - страната с най-много заразени в Европа и над 23 000 жертви, съобщи за най-малко починали от 5 седмици насам. Децата до 12 години вече могат да излизат навън за пръв път от 6 седмици, но само за час и близо до дома. 

Белгия  представи подробен план за излизане от ограниченията, който започва на 4 май. А Гърция ще обяви отмяна на мерките от началото на май до юни.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Като гледам по целия свят държавите са се засилили да гълтат въздух. Да не съжаляват после всички... Сигнализирай за неуместен коментар