Зоолози в Турция спасяват с уникален метод изчезващ вид тюлени

Средиземноморският тюлен монах е описан като "критично застрашен"

28.04.2020 | 22:57 Редактор: Искра Ангелова
Зоолози в Турция спасяват с уникален метод изчезващ вид тюлени

В опит да защитят популацията на средиземноморските тюлени монаси, учени зоолози са изградили естествена платформа в пещерите, обитавани от тях в южната провинция на Турция Мугла.

Средиземноморският тюлен монах или белокоремен тюлен (Monachus monachus) е един от най-застрашените бозайници в света и е включен в Червената книга на застрашените видове.

Животните се нуждаят от недокоснати от човешко присъствие брегове и крайбрежни пещери с въздух и място за размножаване, като използват за целта основно крайбрежните пещери в Егейско, Мраморно и Средиземно море, пише "Сабах".

Ръководителят на отдела по околна среда и урбанизация на провинция Мугла Йозмюр Йоздил заяви, че са изградили специални платформи в местообитанията на животните, за да се уверят, че тюлените имат достатъчно сухо място в пещерите, където могат да се размножават, съобщава БГНЕС.

"Вследствие на нашата работа беше установено, че женските средиземноморски тюлени монаси използват пещерата. Наблюдавахме ги с инфрачервени камери. Това е първият път в историята, когато този вид метод е използван за защита на средиземноморските тюлени", подчерта екологът.

За изработването на платформите са използвани само естествени материали, за да не се навреди на животните и природата.

Турция е една от четирите държави, където живее този вид тюлени монаси.

Като единственият вид тюлен, чието естествено местообитание са топлите морета, средиземноморският тюлен монах е застрашен вид.

Смята се, че по крайбрежието на Турция има около 100 средиземноморски тюлени монаси, като повечето от тях живеят в пещери близо до западния курортен град Фоча (чието име произлиза от гръцкия и латинския термин за тюлени Phocoidea – Phocidae).

Средиземноморският тюлен монах е един от най-застрашените морски бозайници в света. Той е единственият член на рода Monachus и е един от двата оцелели вида тюлени монаси, заедно с хавайския си роднина. Видът е описан като "критично застрашен" и е включен в приложение I към Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES). Поради доверчивия си характер, те са ставали лесна плячка за ловци и рибари, които използвали срещу тюлените бухалки, копия и мрежи. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК