За първи път от 20 години рядък вид костенурки по плажовете на Тайланд

Те са застрашен вид, тъй като снасят яйцата си в тъмни и тихи райони

28.04.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
За първи път от 20 години рядък вид костенурки по плажовете на Тайланд

На туристически плажове в Тайланд за първи път от 20 години насам се появиха няколко групи редки кожести костенурки. Причината, обяснимо, е липсата на хора.

Природозащитници разкриха, че животинките, чиято популация намалява през последните години, са започнали да правят огромни гнезда на остров Пукет.

Забраните за пътуване, както и апелът към гражданите да си останат у дома, доведоха до срив в туристическия сектор, но положителното е, че пък плажовете са свободни за представителите на дивата природа. Гнездата, открити миналия ноември, са най-големия от 20 години насам, каза директорът на Морския биологичен център.

Той посочи, че през последните 5 години не са открити толкова много гнезда.

"Това е много добър знак за нас, защото много от местата, където си хвърлят хайвера, са унищожени от хората", каза той пред Ройтерс.

"Ако сравним с предходната година, нямахме толкова много хвърляне на хайвер, тъй като костенурките имат висок риск да бъдат умъртвени от риболовните уреди и хората, смущаващи плажа."

Не само морските костенурки, но и други видове, като делфини и дюгон, които живеят в региона, са увеличили броя си от началото на пандемията.

Кожестите костенурки са най-големите морски костенурки в света. Те се считат за застрашени в Тайланд, тъй като снасят яйцата си в тъмни и тихи райони, което означава, че се плашат от туристите по плажовете.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК