ЕС отпусна 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията

Средствата ще бъдат на разположение на държавите от 1 юни

24.04.2020 | 07:30 Редактор: Александра Иванова

Лидерите на държавите от Европейския съюз подкрепиха спешния финансов пакет за справяне с пандемията от коронавирус в размер на 540 милиарда евро. Това стана на заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Средствата ще бъдат на разположение на държавите от 1 юни. 

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен подкрепи предложението за създаване на фонд за възстановяване, свързан с предстоящия седемгодишен бюджет на блока. И допълни, че за целта той трябва да се увеличи почти двойно

"Следващият седемгодишен бюджет на Многогодишната финансова рамка трябва да се адаптира към новите обстоятелства. Трябва да увеличим неговата огнева мощ, за да можем да генерираме необходимата инвестиция в целия Европейски съюз. Не говорим за милиарди, говорим за трилиони", подчерта тя.

Идеята обаче не се хареса на всички. Темата за увеличаване на общия бюджет отново се превърна в ябълката на раздора между Севера и Юга. Италия, Франция и Испания са в групата държави, предлагащи използването на безвъзмездни средства от общ фонд за финансиране на икономическото възстановяване на блока. А други, сред които Холандия и Австрия, настояват това да се случи под формата на заеми.

”Спорът е грантове или кредити. Слабите икономики предпочитат грантове, тези със стабилните – кредити”", коментира премиерът Борисов.

Икономиката на ЕС може да се свие с до 15 % тази година. Това заяви по време на срещата председателят на европейската централна банка Кристин Лагард.

Европейските лидери възложиха на Еврокомисията да представи на 6 май, когато е следващата среща на върха, нов вариант на бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години. 

А в България със 173 млн. лева, заделени от европрограми, ще бъдат подпомогнати малките фирми със спад от поне 20% в оборота, обяви премиерът Бойко Борисов.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК