Правителствата в Европа с редица мерки за стимулиране на икономиките

Германия предвижда поемане на 60% от възнагражденията на служителите в засегнатите бизнеси

20.03.2020 | 19:05 Редактор: Юлия Христова

Рецесията е вероятен сценарий в условията на криза. Правителствата в Европа взеха мерки за стимулиране на икономиките. А след като дни наред фондовите пазари бяха на червено, от днес има и добри новини - акциите на борсата отчитат повишение.

След спешните мерки на правителствата на Европейския съюз и Централната европейска банка, европейските борси си взеха глътка въздух. Акциите в Европа поскъпват, насърчени от безпрецедентните стимули на фона на коронавирусната пандемия. Спешен пакет от 750 млрд евро отпусна Европейската централна банка.

Германия - най-голямата икономика в Европа, предвижда поемане на 60% от възнагражденията на служителите в засегнатите бизнес сфери. Намалено работно време и отсрочки, най-вече данъчни, и то само за бизнеси, засегнати от кризата. 

Франция взима идентични мерки. Разсрочват се и данъци и осигуровки. Поемат се до 85% от заплатите на служители в засегнатите бизнеси. 

В Гърция например до 31 юли се отлага плащането на данъци за приблизително 200 000 малки фирми.

А България - 60 на сто възнагражденията на служителите пред съкращения ще се поемат от държавата. Докато трае извънредното положение вноските по кредитите могат да бъдат забавяни, без да се дължат наказателни лихви. БНБ започва да прилага пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. 

За пълна данъчна ваканция и нас банкерът коментира, че това не е необходимо и не е възможно. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК