fallback

Страничен ефект при китайски лекари с Ковид-19 - кожата им потъмняла

Предполага се, че аномалията е заради хормонален дисбаланс след усложнения

23.04.2020 | 20:24 Автор: Ивет Арабова

Необичайна аномалия от лечението на Ковид-19 регистрираха в Китай. Кожата на двама лекари, заразени с коронавирус, потъмня. Те са на първа линия в борбата с новия щам в епицентъра на заразата град Ухан. Работят неуморно, докато самите те не се заразяват. По време на лечението се проявява и необичайният страничен ефект - кожата на двамата медици потъмнява. 

Предполага се, че анамолията е в следствие на хормонален дисбаланс след чернодробни усложнения, предизвикани от лечението. Какъв точно е бил медикаментът обаче е неизвестно. Докрор Ий Фан, който е кардиолог, прекарва 39 дни прикован към животоподдържаща машина. Разкава, че болестта го докарва до прага на смъртта. 

"Когато за първи път дойдох в съзнание, особено след като се запознах със състоянието си, се уплаших. Често имах кошмари. Искам да кажа, че вирусът е много заразен и лечението трябва да е навременно", споделя д-р Фан.

Още по-тежка е борбата за живот на докро Ху. Урологът е в болница 99 дни, а цялостното му състояние се определя като критично. Той също е поставен на животоподдържащата машина, която циркулира кръвта извън тялото, за да отстрани въглеродния диоксид и да го замени с кислород. Машината го поддържа жив от 7 февруари до 22 март, когато най-накрая започва да се възстановява. В определен момент по време на лечението урологът губи времнно способността си да говори. Двамата лекари все още са на интензивно лечение в болницата. Очаква се след като напълно оздравеят и цветът на кожата им да се върне към обичайния си вид.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback