Кристалина Георгиева: Догодина ще има възстановяване на българската икономика

Тя похвали страната ни за навременно взетите мерки

20.04.2020 | 19:07 Редактор: Ивет Арабова

След очаквания спад тази година, догодина ще последва възстановяване на българската икономика. Прогнозата е на управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева. По време на онлайн пресконференция за българските медии тя очерта три приоритета, ако страната ни успее да се върне към икономическия растеж. Управляващият директор на Международния валутен фонд похвали България за навременно взетите мерки. 

"МВФ очаква българската икономика да отчете свиване на растежа с 4% през тази година и възстановяване до плюс 6% през 2021 г.", заключи Георгиева.

С поздрав към всички, които са на предната линия в борбата с пандемията от коронавирус. Така Кристалина Георгиева откри видеовръзката, посветена на икономическите последици от пандемията.

"Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Само преди няколко месеца прогнозирахме растеж, сега прогнозираме свиване", заяви Георгиева.

Управляващият директор на Международния валутен фонд направи паралел между сегашната обстановка и предишната голяма криза.  "Дори по време на миналата криза, икономиката съумяваше да расте. Сега почти без изключение растежът е надолу", коментира Кристалина Георгиева.

Тя посочи още, че множеството въпросителни около вируса създават затруднение в прогнозирането на последиците. 

"МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване", каза още председателят на МВФ.

И добави, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да изпадне в по-тежко състояние от очакването. Заради това се предприемат безпрецедентни мерки.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК