Кристалина Георгиева: Тази криза не знае граници, всички са засегнати

170 от членовете на МВФ щели да изпитат спад на доходите

09.04.2020 | 22:35 Редактор: Ивет Арабова
Кристалина Георгиева: Тази криза не знае граници, всички са засегнати

"Глобалната пандемия на коронавирус причинява невиждана досега икономическа криза и ще изисква масиран отговор за осигуряване на възстановяване", каза в четвъртък шефката на МВФ Кристалина Георгиева.

Тя предупреди, че "глобалният растеж ще се превърне рязко отрицателен през 2020 г.“, като 170 от 180-те членове на МВФ ще изпитват спад на доходите на глава от населението.

"Всъщност ние предвиждаме най-лошия икономически спад след Голямата депресия“, каза Георгиева в реч, която предхожда пролетните срещи на МВФ и Световната банка през следващата седмица, които ще се проведат виртуално поради ограниченията, наложени заради Ковид-19, предава БГНЕС.

Дори и в най-добрия случай МВФ очаква само "частично възстановяване“ през следващата година, ако се предположи, че вирусът отшуми по-късно тази година, което да позволи на нормалния бизнес да се възобнови.

“Мрачните перспективи се прилагат както за напредналите, така и за развиващите се икономики. Тази криза не знае граници. Всички са засегнати”, каза Георгиева. Тя отбеляза, че около 100 милиарда долара инвестиции вече са избягали от развиващите се пазари – повече от три пъти повече от изтеглянето на капитали, наблюдавано при световната финансова криза през 2008 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК