Кристалина Георгиева: МВФ ще засили масирано спешното финансиране

Според нея рецесията ще е поне толкова лоша, колкото тази през 2008 г.

23.03.2020 | 22:35 Редактор: Ивет Арабова
Кристалина Георгиева: МВФ ще засили масирано спешното финансиране

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в понеделник, че МВФ очаква, че глобалната икономическа рецесията през 2020 г. ще бъде "поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. или дори по-лоша".

От друга страна, МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., заяви тя. Георгиева обеща, че МВФ ще засили масирано спешното финансиране, като отбеляза, че 80 държави вече са поискали помощта му, информира БНР.

Георгиева отбеляза, че фондът приветства извънредните фискални действия, предприети от много страни за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите компании и работници, както и стъпките на централните банки за облекчаване на паричната политика, като добави: "Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт", посочи тя,

"Инвеститорите вече са изтеглили 83 милиарда долара от развиващите се пазари", предупреди г-жа Георгиева, като отново посочи, че за икономически удар от коронавирусната пандемия върху "държавите с ниски доходи".

Разгръщането на "целият ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от Covid-19, посочи Кристалина Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК