Кристалина Георгиева: Рецесията може да е по-тежка от тази през 2009 г.

МВФ готов да предостави целия си кредитен ресурс на страни, засегнати от Ковид-19

28.03.2020 | 11:27 Редактор: Ивет Арабова
Кристалина Георгиева: Рецесията може да е по-тежка от тази през 2009 г.

Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 година. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс. 

По прогнози на Фонда се очаква възстановяване през 2021 г., но то ще бъде постигнато, само ако страните успеят да овладеят разпространението на коронавируса, както и да ограничат икономическите щети, предава БНР. 

Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения. Това не само може да подкопае възстановяването, но и да разруши структурата на нашите общества. За да избегнат това да се случи,  много страни предприеха широкообхватни мерки, за да овладеят кризата в здравеопазването по места и за да смекчат влиянието ѝ върху икономиката - и от парична, и от фискална страна”, каза Кристалина Георгиева на пресконференция след телефонен разговор с представители на финансовите власти от 24-те страни от Международния валутен и финансов комитет към Фонда, уточняват от агенцията. 

Георгиева каза, че 81 страни са поискали досега помощ от МВФ във връзка с кризата с Covid-19. Тя повтори, че организацията е готова да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара на страни, засегнати от вируса. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК