Берлускони заподозрян в участие на корупционна схема

Бившият премиер платил 3 милиона евро на сенатор, за да се присъедини към партията му „Народ на свободата".

28.02.2013 | 18:02
Берлускони заподозрян в участие на корупционна схема

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускон е заподозрян в участие в корупционна схема и незаконно финансиране на политически партии, съобщи Corriere della Sera. Прокуратурата на Неапол започна разследване заради съмнение, че малко преди състоялите се преди дни парламентарни избори Берлускони е платил около 3 милиона евро, за да убеди сенатора Серджо де Грегорио да се присъедини към партията на бившия премиер „Народ на свободата".

Трикратният премиер на Италия Силвио Берлускони подаде оставка през ноември 2011. Италианското правосъдие много пъти се опита да го осъди като го обвиняваше в мошеничество, в лъжесвидетелстване, в  участие в корупционни схеми и  в поддържане на сексуални отношения с непълнолетни. Берлускони винаги е отричал обвиненията, поддържайки тезата, че е жертва на политически пристрастни прокурори.

През октомври 2012 съдът в Милано осъди Берлускони на четири години затвор по обвинение за данъчни измами, свързани със купуване на телевизионни права от неговата медийна компания Mediaset. Адвокатите на Берлускони обжалват присъдата, която включва и забрана на бившия премиер да заема държавни постове в рамките на три години.

На последните избори водената от Берлускони дясноцентристка коалиция успя да спечели най-много гласове- 31.6% от всички подадени бюлетини, за Сената (Горната камара в парламента). На второ място е лявоцентристкия блок на Пиер Луиджи Берсани с 30.66%. За Долната камара на парламента обратно – преднината е за симпатизантите на Бресани, а на второ място се нарежат поддръжниците на политиката на водената от Берлускони коалиция. Движението на комика Бепе Грило е трета политическа сила, а центристката формация на Марио Монти остава четвърта. 

Пазарите реагираха с понижения в деня след избори заради опасенията, че преговорите за формиране на правителство ще продължат дълго.