Как се справя Гърция с опасността от зараза в бежанските лагери?

Над 500 експерти са работили над плана, чието кодове име е "Агнодика“

16.04.2020 | 23:47 Редактор: Юлия Христова
Как се справя Гърция с опасността от зараза в бежанските лагери?

Ако коронавирусът се разпространи в гръцките лагери, например в лагера "Мория" на остров Лесбос, населени с мигранти и бежанци, последствията може да са катастрофални. При възникване на извънредна ситуация, провокирана от пандемията, гръцкото правителство планира да евакуира заболелите и тези, които имат потенциал да бъдат заразени. Корабите и спортните стадиони ще са сред използваните за евакуация места, пише Der Spiegel.

Над 500 експерти са работили над плана, чието кодове име е "Агнодика“ (името на първата древногръцка лекарка), информира bloombergtv.bg .

В документа, съставен от 17 страници, правителството очертава подхода на властите в случай, че коронавирусът се разпространи в бежанските лагери в контитентална Гърция или в лагерите на местните острови. Мерките са обособени в няколко стъпки:

- Властите затварят лагерите. Полицията осъществява контрол на два контролно-пропускателни пункта и налага полицейски час.

- Обозначава се мястото на т.нар. "огнище на заразата“. Там новопристигналите могат да бъдат тествани за вируса и могат да бъдат поставени под карантина. Този сценарий вече се прилага в лагерите на Егейско море.

- Лицата, търсещи убежище, вече не могат да напускат лагерите. Служителите на хуманитарни организации могат да влизат там само със специално разрешение. В лагерите има само лекари, полицаи и охранители.

- Изграждат се своебразни здравни станции, които се състоят от кабинет за изследване, зона за рехабилитация и отделно място, където 30 души ще бъдат поставяни под карантина.

- Ако вирусът се разпространи бързо, болните трябва да бъдат напълно изолирани от здравите хора. В зависимост от съотношението между броя на болните и здравите, по-малката група бива евакуирана.

Правителството цели да изведе 2300 особено уязвими кандидати за убежище от лагерите и да ги настани в хотели в континенталната част. Това са по-възрастни мигранти и такива с хронични заболявания и предишни заболявания. Преразпределението предстои да се случи след православния Великден. Международната организация по миграция, неправителствени организации и Европейската комисия оказват натиск върху Гърция в тази посока отдавна.

Десет държави от ЕС се съгласиха да приемат общо 1600 деца и юноши без придружител от гръцки бежански лагери. Досега нямаше особено развитие по този въпрос. Сега обаче Германия и Люксембург поставят началото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК