Деца-мигранти ще бъдат евакуирани у нас от гръцките острови

Около 1600 деца в бежанските лагери са без настойници или придружители

08.04.2020 | 22:46 Редактор: Александра Иванова
Деца-мигранти ще бъдат евакуирани у нас от гръцките острови

България ще участва в инициатива за евакуиране на деца - мигранти от гръцките бежански лагери. Около 1600 деца в бежанските лагери са без настойници или придружители. 10 европейски държави ще подадат ръка на непълнолетните мигранти. Сред тях са Люксембург, Германия, Франция и Португалия. Това потвърди говорителят на Европейската комисия Адалбер Янц. Той добави, че при това положение броят на децата, които ще бъдат разселени, може да се увеличи.

Все още не е ясно какъв брой деца можем да приемем у нас. Германия ще отвори вратите си за 50 непълнолетни бежанци още следващата седмица. Децата ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, след което ще бъдат разпределени в различни провинции в страната.

В Гърция лагерите са пренаселени. ООН и други международни организации настояха за бързо прехвърляне на непълнолетните заради разпространението на епидемията от новия коронавирус.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка:  Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК