Настаняват в лагер в Серес бежанците, дошли на гръцката граница след 1 март

След това те ще бъдат връщани в собствените си страни

05.03.2020 | 18:39 Редактор: Ивет Арабова

Не спират опитите на мигранти, идващи от Одрин, да преминат турско-гръцката граница. Според Атина те са над 35 000, от тях 7 000 са от последното денонощие. 

В отговор страната обяви: бежанците, които са влезли на гръцка територия след 1 март, ще бъдат настанени в поделение в град Серес, след което ще бъдат връщани в собствената им държава. Лагерът ще бъде изграден до дни в село Родополи - на около 30 километра от граничния пункт "Кулата".  

ой ще е в бивша казарма. Както знаете, на 1 март правителството прекрати приемането и обработването на документи за бежанци. Смятаме, че те са влезли незаконно, подпомогнати от Турция. Това обаче не са бежанци, които се нуждаят от закрила", обясни гръцкият министър за миграция и убежище Нотис Митаракис.

Идеята казармата да бъде трансформирана в бежански център се появявя малко след затварянето ѝ през 2012 година. Тогава местното население излезе на бунт и властите се отказаха от намеренията си. Днес ситуацията не е по-различна. Жителите на Родополи вече окупираха сградата на бившата казарма. 

В ничията земя между Гърция и Турция продължава да тлее напрежение. На място пристигна вътрешният министър на Турция - Сюлейман Сойлу. Той инспектира сухопътната граница от хеликоптер. А след това обяви: "Хиляда полицаи от специалните сили са разположени до река Марица на границата, напълно оборудвани, за да предотвратят изтласкването на хората обратно." 

Анкара обвинява гръцките сили в използването на сила срещу миграните и причиняването на смъртта на четирима от тях. Атина напълно отрича и от своя страна заяви, че турските сили помагат на мигрантите да преминат границата.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК