Тръмп: Най-лошото предстои, дълг е да спазваме указанията

В САЩ властите избягват да налагат глоби, залагат на диалог

31.03.2020 | 10:32 Редактор: Ивет Арабова
Тръмп: Най-лошото предстои, дълг е да спазваме указанията

Американският президент Доналд Тръмп защити плана си да удължи действието на указанията за спазване на социална дистанция. Тръмп заяви, че придържането към тези указания е "патриотичен дълг". На брифинг в Белия дом президентът предупреди отново, че най-лошото предстои, като заяви, че страната е изправена пред предизвикателства през следващите 30 дни.

След консултация със здравните си експерти Тръмп удължи действието на указанията за социална дистанция до края на април. Стратегията се приема за най-доброто оръжие срещу вируса в момента, предава БНР.

Почти 3/4 от американците са или им предстои да попаднат под една или друга форма на рестрикция, но някои отказват да спазват препоръките. Властите в САЩ избягват да налагат глоби и да арестуват и предимно залагат на диалог и образоване на общностите.

Америка се готви да се сблъска с пика от засегнати от коронавируса през следващите няколко седмици, като очакванията са за до 200 000 жертви.  Епицентърът на случващото се е Ню Йорк – щатът, в който се намира финансовата столицата и най-многолюдният град в страната.

В понеделник военен кораб, който акостира в Манхатън бе посрещнат с радостни възгласи. Съоръжението разполага с операционни зали и 1000 легла и ще помогне на болници и здравни служители, които се нуждаят от спешна помощ.  Губернаторът на щата Андрю Куомо отправи поредния апел като призова гражданите да водят битка с мисълта, че тя ще продължи още две-три седмици.

Над 1200 души за загинали в щата Ню Йорк следствие на вируса. Броят на жертвите в страна е около 3 хиляди. Сега Съединените щати държат първенството по най-голям брой заразени – над 160 000. Като нови "горещи точки“ на заразата се смятат Детройт, Ню Орлийнс, както Чикаго, където е най-голямата българска общност тук.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК