Бебе почина от коронавирус в САЩ, Италия получи 3 000 ампули лекарство от Китай

Тръмп се отказа от карантината на Ню Йорк и Ню Джърси

29.03.2020 | 13:37 Редактор: Ивет Арабова

Близо 670 000 са заразени от коронавирус в световен мащаб, а броят на загиналите надмина 30 000. Италия - най-засегната държава в Европа регистрира 889 нови смъртни случая за едно денонощие. Бебе с коронавирус почина в Съединените щати. Близо 2 000 са жертвите на пандемията отвъд Океана.

Италия получи от Китай лекарство за тежко болните от коронавирус. Дарени са над 3 000 ампули. Медикаментът ще се разпредели на територията на цялата страна в зависимост от нуждите. В обръщение към нацията премиерът Джузепе Конте призова сънародниците си да са готови да прекарат повече време вкъщи, след като се изпариха надеждите, че пикът на заразата е достигнат. 

"Ако човек е разумен, не може да предвиди бързо връщане към нормалния живот", заяви Конте.

Ще бъдат предоставени ваучери за храна на най-бедните, особено хората засегнати от спирането на италианската икономика заради пандемията от коронавирус. 

Испания затяга мерките. Служители на компании, които не извършват жизненоважна работа трябва да си останат у дома през следващите две седмици. В Барселона и Мадрид медицински персонал, полицаи и жители ръкопляскаха в подкрепа на медиците на първа линия, борещи се с Ковид-19. 

Във Франция само за 24 часа са регистрирани 319 смъртни случая. В петък властите удължиха блокадата с още две седмици, тъй като предупредиха за настъпването на "трудни дни" след скока в случаите на заболели. В Париж на Айфеловата кула беше изписано "Благодаря“ за медицинския персонал. 

А в САЩ – най-засегната страна от Ковид-19, президентът Доналд Тръмп обяви, че се отказва окончателно от идеята да постави под карантина щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Той настоява да се ограничи придвижването на влизане или излизане от тези щати, без да затваря техните граници. По-рано губернаторът на щата Ню Йорк разкритикува планове на Тръмп за налагане на карантина. Круизен кораб, превозващ над 1 800 души от Панама, започна да прехвърля здрави пътници на друг кораб, след като четирима души загинаха, а други двама са с положителен тест за Ковид-19. А повече от 130 души на борда са съобщили, че страдат от "грипоподобни симптоми“ и дихателни проблеми.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК