Словения избира президент

За симпатиите на гласоподавателите се борят бившият премиер Борут Пахор и настоящият президент Данило Тюрк.

02.12.2012 | 09:04
Словения избира президент

На втория тур от президентските избори в Словения гласоподавателите ще избират между бившия лявоцентристки премиер Борут Пахор и настоящия президент Данило Тюрк.  Според социологическите проучва Пахор ще спечели между 61% и 71% в неделя, а Тюрк  между 29% и 39%.

На първия тур от изборите Борут Пахор спечели най-много гласове- 39.9%, докато соченият за абсолютен фаворит настоящ президент успя да събере 35.9%. Кандидатът на дясноцентристкото правителство Милан Звер събра 24.2% от гласовете и остана на трето място.

Подкрепеният от опозиционна Социалдемократическа партия Борут Пахор обеща да изведе страната от кризата и призна, че при управлението си като премиер е взимал и погрешни решения.

Данило Тюрк се включи в изборите като независим кандидат, подкрепян от лявоцентристка опозиционна партия "Позитивна Словения".

Предизборната кампания бе съпътствана от редица протести срещу корупцията във властта и налаганите от правителството мерки за икономии. В края на седмицата полицията арестува 30 души и за първи път от 1991 използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата.