СЗО обяви Ковид-19 за пандемия, стотици събития се отменят

Испания и Гърция затвориха училищата

11.03.2020 | 19:03 Редактор: Юлия Христова

Световната здравна организация обяви мащабите на зараза от коронавирус за пандемия.

"СЗО оценява заразата непрекъснато и сме дълбоко загрижени както заради притеснителните нива на разпространение и сериозността, а и от стряскащите нива на бездействие", посочи генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. По думите му някои държави не правят достатъчно, а броят на докладваните случаи и засегнатите държави "не обхваща цялата картина". 

Строги мерки срещу разпространението на коронавируса се взимат не само в Италия, но и в останалите държави в Европа и света. Унгария обяви извънредно положение. На територията ѝ вече не могат да влизат хора от Италия, Иран, Китай и други рискови държави.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че 70 процента от населението на страната може да се зарази. Засега границите остават отворени, но театри, концертни зали и опери затворят врати до края на Великденските празници. Правителството ще отпусне допълнително финансиране за овладяване на кризата.

Ковид-19 затвори културните институции и в Австрия. Не е позволено провеждането на мероприятия на открито с повече от 500 души, и такива на закрито с повече от 100 души.

А Франция, която е втората най-засегната страна в Европа, се готви за провеждането на местни избори при засилени мерки за превенция.

На входа и изхода на секциите ще има дезинфектанти. Избирателите ще могат гласуват със собствен химикал. 

Испания и Гърция затвориха училищата. За неопределено време са преустановени учебните занятия и в Чехия и Полша, където са въведине ограничения и за обществени прояви. А Кипър сложи под карантина и водеща болница, където са настанени трима болни. 

Продължаващото разпространение на вируса във Велкобритания стигна и до парламента. Министърът на здравеопазването Надийн Дорис даде положителна проба за новия щам. А финансовият министър на страната обяви план за справяне с икономическите последици от вируса.
 
В Съединените щати, заразените са вече над хиляда. Един от най-големите музикални фестивали в света, Коачела, обяви, че ще бъде отложен за октомври. Олимпийските игри, които трябва да се проведат в Япония, може да бъдат отложени с до две години.

На този фон - продължава положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заразени в Китай. Всички хора, които пристигат в Пекин, ще бъдат поставяни под карантина. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК