Радо Стойчев от Венето: Всеки, който излиза, трябва да е с основателна причина

В Италия заразените станаха над 10 000, а жертвите 631

11.03.2020 | 19:20 Редактор: Ивет Арабова

Животът в Италия е под карантина. За последното денонощие смъртните случаи са най-много от началото на епидемията - 168, a общият брой на жертвите достигна 631. Заразените са над 10 000. Има и първи починал заразен медик. СЗО определи мащабите на заразата от коронавирус като пандемия.

Хотелите, заведенията и улиците в Италия са пусти. Власти обмислят въвеждането на вечерен час и затваряне на магазините с изключение на хранителните и аптеките.  Волейболната звезда Радостин Стойчев е в една от най-засегнатите области - Венето. 

"Общественият живот изцяло е спрян. В момента се дискутира възможността да затворят и много производства и особено в Ломбардия да останат само супермаркетите и аптеките отворени. В момента във Венето при нас е малко по-спокойно. Някои ресторанти са до 18 часа, хора по улиците няма много. Всеки, който излиза навън, трябва да има основателна причина. За часове бяха глобени над 160 души. Санкцията е 200 евро или арест от 3 месеца", каза за Bulgaria ON AIR Радостин Стойчев.

По пустите улици минават коли на полицията, от които призовават всички да си останат по домовете. 

"Препоръчително е да се излиза само по служебни ангажименти. Дори да пътуваме до вкъщи трябва от Верона да попълним един модул който се следва с обяснение каква е целта на пътуването", каза още Стойчев.

Волейболният ни национал Алекс Грозданов, който играе в "Конзар", също разказа, че ограниченията за излизане са много строги. 

"Хората са презапасяват, но супермаркетите не се изпразват", сподели той.

А друга наша сънародничка, която от 9 г. живее в Италия, разказва, че заради липсата на градски транспорт е вървяла пеш през три градчета, за да стигне до здравна служба.

"Един човек с маска, пълно с коли. Спокойно. Маски почти няма. Пред всеки магазин има опашка, пускат те поединично. Магазините са отворени. Хората се поуспокоиха, защото правителството обеща отлагане на плащания и ипотеки и че правителството ще плаща карантината", разказа Пенка Шаханска.

Правителството вече отпусна 25 млрд евро за справяне с последиците от кризата. Папата също ограничи сериозно срещите си с поклонници.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК