Ситуацията излиза извън контрол: Цяла Италия е под карантина (Обновена)

Властите въведоха безпрецедентни мерки за ограничаване на заразата

10.03.2020 | 12:20 Редактор: Тодор Петров

Цяла Италия е под карантина, заради бързите темпове на разпространение на коронавируса. Безпрецедентните мерки, които властите въведоха за ограничаване на заразата от днес, са в сила в цялата страна. 

Всички спортни събития, включително футболните мачове, се прекратяват. Училищата и университетите ще останат затворени до 3 април. Забраняват се пътуванията, освен ако не е крайно наложително. 

Гражданите ще могат да се придвижват само до работните си места или в спешни случаи. На круизните кораби също е забранено да акостират на пристанищата. Нарушителите може да бъдат осъдени на до три месеца затвор или глобени с до 206 евро. 

Баровете и ресторантите ще имат право да бъдат отворени само няколко часа, но при условие, че могат да осигурят разстояние от най-малко един метър между клиентите. 

Магазините също трябва да бъдат в състояние да гарантират един метър безопасна дистанция за клиентите. Пред тях се извиха дълги опашки от желаещи да се презапасят с хранителни продукти.

Само за денонощие в Италия от коронавирус са загинали 97 души. Броят на жертвите достигна 463. А броят на заразените нарасна до над 9100 души. Така Италия е най-тежко засегнатата държава от Ковид-19 след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата.

Късно снощи премиерът Джузепе Конте обяви мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

"Стойте си у дома, цяла Италия ще се превърне в защитена зона. Всички трябва да се откажем от нещо за доброто на Италия", заяви премиерът Джузепе Конте.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК