Най-големият вносител на оръжие е Саудитска Арабия, износител - САЩ

Износът се увеличава благодарение на масовите купувачи в Близкия изток

10.03.2020 | 16:48 Редактор: Юлия Христова
Най-големият вносител на оръжие е Саудитска Арабия, износител - САЩ

Глобалният пазар за отбранителна техника е доминиран от американците: те осигуряват 36-процентен дял от общия износ на оръжия, посочва Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) в свой доклад. Най-големият вносител на оръжие е Саудитска Арабия, следвана от Индия, Египет, Австралия и Китай, пише Die Zeit.

СИПРИ отбелязва, че САЩ увеличават износа си на оръжия с 23% през предходния петгодишен период благодарение на масовите купувачи в Близкия изток и голямото търсене на модерни американски военни самолети в други региони на света. Общият обем на вноса и износа се увеличава с 5,5% в периода между 2015 г. и 2019 г.

В това време САЩ са доставили оръжия в общо 96 страни. Докато американският дял на износа нараства от 31 до 36%, този на Русия намалява от 27 на 21%. Руският износ се свива с 18 % спрямо предишния 5-годишен период, главно поради значително по-ниското търсене от страна на най-важния купувач на оръжие - Индия. Руските доставки на оръжие в Сирия - страната, чието правителство Русия от години подкрепя в сирийската гражданска война, намаляват с 87%.

Износът на оръжия от Германия отбелязва значителен ръст от 72% и страната измества Китай като четвъртия по големина износител на оръжие в света. Франция, най-големият износител на оръжие в рамките на Европейския съюз (ЕС), е изнeсяла и за Египет, Катар и Индия през последните пет години.

Между 2015 и 2019 г. Саудитска Арабия е внесла 130% повече оръжие от преди, което към момента се равнява на 12% от общия внос в световен мащаб.

През март 2018 г. Германска социалдемократическа партия и ЕС се договориха в коалиционното споразумение да спрат износа на оръжие за страните, участващи във войната в Йемен, сред които е Саудитска Арабия. Пълно прекратяване на износа срещу Саудитска Арабия бе наложено половин година по-късно след убийството на дисидентски настроения срещу правителството журналист Джамал Хашоги. Оръжейното ембарго беше удължено два пъти след това - последното валидно е до 31 март 2020 г. Очаква се решение за по-нататъшно удължаване.

Докладите на СИПРИ разглеждат дългосрочните международни тенденции. Институтът сравнява петгодишни периоди вместо отделни години. Статистиките се основават на обема, а не на финансовата стойност на сделките с оръжия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК