Калфин: ЕС да не се поддава на натиска на Ердоган с мигрантите

Съюзът трябва да излъчи специален представител за Сирия, смята той

09.03.2020 | 21:52 Редактор: Ралица Братанова

Турският президент Реджеп Ердоган обсъжда в Брюксел сделката за мигрантите с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския парламент Шарл Мишел.

"Любопитен съм да видим кои ще са темите, които ще се обсъждат, защото Ердоган отказа поканата на Борисов да дойде в София и да се види със същите тези лидери, а сега отива в Брюксел", коментира бившият вицепремиер Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е разбираемо, че турският президент не е искал да дойде у нас, защото очакванията на Ердоган и ЕС за това какво може да се получи от срещата им, са били различни тогава. 

"Да видим какво ще се случи - той или е променил фокуса, или ще свали исканията. Това, което иска Ердоган, е да получи европейската подкрепа за неговата идея да установи контрол в Идлиб, където казва, че ще започне да връща обратно мигранти", обясни Калфин.

По неговите думи Путин и Ердоган са се разбрали да има взаимна търпимост, но договорката им не носи трайно решение. Бившият ни външен министър допълни, че турският президент оказва силен натиск върху Европа чрез мигрантите.

"Тя не би трябвало да се поддава на него. Европа може да поеме ангажимент за допълнителни средства, но това, което се търси като решение на сирийския проблем, по-скоро ЕС има разговор не с Ердоган, а със себе си. Съюзът трябва да излъчи специален представител за Сирия, който да започне серия от преговори с всички страни, които имат отношение", заяви Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и това, че БСП дава Закона за социалните услуги на Конституционния съд.

"Не мисля, че има противоконституционни текстовеКатастрофална е комуникацията на правителството. Тези страхове се пораждат от незнание, липса на информация и налагане на решения в последния момент", категоричен бе бившият социален министър.

Според него протестите на майките на деца с увреждания са били очаквани.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК