България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестиращите майки: Търпението свърши, искаме оставка на правителството

Залогът сега е много по-голям, посочиха те пред Bulgaria ON AIR

06.03.2020 | 08:25 Редактор: Юлия Христова

Барикадиране в бившия партиен дом и блокиране на централния булевард "Дондуков" - до това се стигна снощи на протеста на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива“ и този на част от медицинските сестри. Майките от "Системата ни убива" настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като искала отмяна на Закона за личната помощ. Медицинските сестри пък искат достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформа в звеното. 

В шестия ден от протеста майките настояват за оставка на цялото правителство.

"Нашето търпение свърши, нашият ултиматум беше до вчера 17:00 ч - да получим двете оставки - на Сачева и Стоименова, от вчера сме обявили гражданско неподчинение. Ясно е, че няма да бъде решен нито един от въпросите. През цялото време се развяваше хартийка, с която се обясняваше, че протестиращите майки са платени. Опитват да ни върнат в изходна позиция", посочиха те за "България сутрин".

И припомниха, че са участвали в създаването на закона и в работните групи. Ясно било, че ще има оценка на въздействие, но сигналите които получавали е, че този закон е лошо работещ. 

"Няма база данни, от която да се черпи информация и се казва, че за този закон няма пари. Никой не стои зад нас. На нас ни писна да има неработещи в този Министерски съвет. През цялото време сме срещали стена от неразбиране. Искаме да се махнат, защото не успяха да решат нито един проблем на обществото. Палатковият лагер е безсрочен, залогът сега е много по-голям", посочиха протестиращите за Bulgaria ON AIR. 

Междувременно се стигна до ескалация на напрежението в бившия партиен дом. Медицинските сестри, които се бяха барикадирали там и прекараха цялата нощ вътре, излязоха тази сутрин на прозорците.

Една от тях, Бойка Анастасова, се качи на перваза, а от НСО се опитаха да я накарат да влезе вътре. Бойка Атанасова първоначално отказа да го направи. Мястото беше обезопасено с въздушна възглавница от пожарникари. Малко по-късно медицинската сестра се прибра в сградата.

"Оцеляваме на ръба, със 700 лева чисто възнаграждение. Липсата на медицински сестри може да срине системата, ако се стигне до карантина заради коронавируса. Една година управниците не успяха да решат и да чуят проблемите ни", заявиха медицинските сестри. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК