Ердоган е в Брюксел, хуманитарната криза е основна тема

Европейският съюз ще даде и оценка на процеса на присъединяване на Турция

09.03.2020 | 19:50 Редактор: Наталия Тотева

Започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент - Шарл Мишел.

Отношенията между Анкара и Брюксел се обтегнаха, след като Ердоган разреши на мигранти без документи да преминат границите по посока Европа. 

По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени 6 основни въпроса. Акценти ще бъдат поставени на финансовата помощ за бежанците и хуманитарната криза, която възникна на турско-гръцката граница. Европейският съюз ще даде и оценка на процеса на присъединяване на Турция. 

Актуализация на сделката от 2016 г. въз основа на текущите условия е друга опция в дневния ред на разговорите.

Напрежението на гръцко-турската граница не стихва вече повече от седмица. Гърция укрепва оградата си на границата с Турция, за да възпрепятства мигрантите да преминат на нейна територия. Това доведе до протест на част от гръцките граждани в района

Но безредиците излязоха извън пределите на гръцко-турската граница. Полицията в Северна Македония откри 56 мигранти в камион при рутинна проверка в околностите на град Гевгели. 

Петдесет и четири от мигрантите са от Пакистан, а другите двама от Афганистан. 

"Турският президент каза, че европейските граници са отворени. Не са отворени. Не бяха отворени. И те не са отворени. И затова трябва да започнем да говорим между конфликтните страни, за да намерим решение, че това, което видяхме през последния уикенд, няма да се повтори. Вече напредваме. Но ние не сме в момента, в който искаме да бъдем", посочи Урсула фон дер Лайен.

Редица търсещи убежище дни наред се опитват да пробият сухопътната граница между Турция и Гърция, след като Анкара обяви, че вече няма да пречи на хората да се опитат да преминат в ЕС.

Германското правителство обмисля да приеме доброволно до 1500 деца бежанци, които в момента са блокирани на границата между Гърция и Турция. 

Някои от тях са болни или се нуждаят от спешно лечение. Други са без родители и са под 14-годишна възраст. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК