Меркел на среща с Путин в Москва

Германският канцлер ще изрази опасения за спазването на човешките права в Русия.

16.11.2012 | 10:31
Меркел на среща с Путин в Москва

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес в Москва с руския президент Владимир Путин. Темите, които се очаква да обсъдят са състоянието на демокрацията в Русия и икономическото сътрудничество между двете страни.

По настояване на германския парламент, Меркел ще изрази опасения за спазването на човешките права в Русия. В понеделник, външният министър на Германия Гидо Вестервеле настоя за "открито критичен диалог" с Москва, по въпроса за мерките на руския режим срещу представителите на опозицията.

Въпреки че медийното внимание е съсредоточено върху този проблем, централната тема на разговорите ще бъде икономическото сътрудничество между двете страни.

Германия внася около 40% от газта и 30% от нефта си от Русия и въпреки възможните разногласия по други въпроси, подчерта значението на Москва като стратегически партньор.

Сред обсъжданите сделки ще е и закупуването от руските железници на почти 700 локомотива от немската компания Siemens. Очаква се стойността на покупката да е около 2.5 млрд. евро.