Германия иска ЕС да санкционира Русия заради ситуацията в Идлиб

Ситуацията около сирийската провинция ескалира на 27 февруари

04.03.2020 | 21:15 Редактор: Искра Ангелова
Германия иска ЕС да санкционира Русия заради ситуацията в Идлиб

Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер счита, че Европейският съюз трябва да обмисли въвеждането на нови санкции над Русия във връзка с ескалацията в сирийската провинция Идлиб. Тя заяви това в свое изказване пред германската телевизия N-TV, помолена да говори за влошаващата се ситуация с бежанците по гръцката граница.

Тя припомни, че в миналото ЕС е въвеждал ограничителни мерки срещу Руската федерация след началото на кризата в Украйна.

"От моя гледна точка такъв въпрос е уместен в Сирия", каза тя, като имаше предвид санкции срещу Москва.

Крамп-Каренбауер преди време се изказа в подкрепа и за засилен натиск върху Руската федерация заради ситуацията в Идлиб. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че в провинцията трябва да се установи примирие възможно най-скоро.

Ситуацията около сирийската провинция Идлиб ескалира на 27 февруари, когато турските сили претърпяха сериозни загуби заради обстрел от страна на правителствените сили на Башар Асад, при което бяха убити 36 турски военнослужещи. Москва твърди, че турските военнослужещи са се намирали в редиците на силите на организации, смятани от Русия за терористи.

По-късно Ердоган обяви, че повече няма да пречи на намиращите се на територията на Турция около 3,6 млн. сирийски бежанци да преминават границата и да се опитват да влязат в Гърция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК