САЩ нямали планове да се ангажират отново с конфликта в Сирия

Преговорите с руснаците са в ход и ще продължат, заяви Ердоган

27.02.2020 | 22:20 Редактор: Юлия Христова
САЩ нямали планове да се ангажират отново с конфликта в Сирия

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ нямат планове да се ангажират отново с конфликта в Сирия, където съюзникът им в НАТО - Турция, се изправя срещу подкрепяни от Русия сирийски правителствени сили, пише Bloomberg.

Хиляди турски военни и съюзните им сирийски бунтовнически сили, които се опитват да предотвратят падането на последната голяма опозиционна крепост в страната, предприеха контраофанзива по-рано този месец в опит да освободят блокирани турски части в провинция Идлиб след настъплението на силите на Дамаск.

В същото време двама турски войници загинаха в сряда по време на въздушно нападение, съобщиха от турското министерство на отбраната, според което вина за това имат руски или сирийски самолети. Това означава, че общо 17 военни и един цивилен турски гражданин са загинали в Идлиб през този месец.

"Събитията в Идлиб се развиват положително засега“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в четвъртък. Според него силите на режима в Сирия търпят тежки загуби по време на сраженията.

Въпреки това, ако сблъсъците се разгорещят, Еспър даде да се разбере, че Ердоган ще трябва да се противопоставя на Дамаск и Москва сам.

"На този етап не виждам вероятност да се върнем по границата“, каза Еспър в отговор на въпрос дали американските войски, които бяха изтеглени миналата година от турско-сирийската граница, ще се върнат. По думите на генерал Марк Мили, председател на генералния щаб на американската армия, основната мисия на САЩ в Сирия остава борбата срещу „Ислямска държава“ в източната част на страната. И двамата коментираха въпроса по време на изслушване пред военна комисия в Камарата на представителите.

Ердоган вече даде знак, че молбата му да бъдат разположени американски противоракетни системи Patriot по границата със Сирия няма да бъде изпълнена. Това от своя страна увеличава риска за близо 10 000 турски войници, разположени в Идлиб.

Турският президент вече обеща да разкъса блокадата на турски военни части от сирийски правителствени сили и да отблъсне атаката им в Идлиб до края на месеца. Той също така заяви, че ще търси начини да нанесе удар по сирийските сили по въздух, независимо че Русия контролира сирийското въздушно пространство. Той се надява на среща с руския си колега Владимир Путин на 5 март, но по-рано в четвъртък говорител на Кремъл намекна, че възможността е малка.

"Преговорите с руснаците са в ход и ще продължат“, заяви Ердоган, обещавайки всяка заплаха за турските сили да бъде пречупена.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК