Войната в Сирия: Офанзивата в Идлиб предизвика бежанска вълна

Сградите осъмнаха с надписи: ''Вашите военни самолети не могат да бомбардират мечтите ни''

07.02.2020 | 17:58 Редактор: Юлия Христова

Бежанска вълна и разрушени градове – битката за сирийската провинция Идлиб ескалира. С подкрепата на Русия, силите на президента Башар Асад, нанесоха въздушни удари по ключови позиции на бунтовниците. Турция предупреди, че няма да позволи настъплението да продължи.

След два дни на обсада - сирийската армия успя да поеме контрола върху части от стратегическия град Саракиб, намиращ се в провинция Идлиб. Силите на Асад завзеха от бунтовниците достъпа до ключови магистрали.

Настъплението на силите на Асад и Русия към града продължи седмици и беше съпроводено от масиран обстрел. Въздушните удари принудиха хиляди да напуснат домовете си, а сградите осъмнаха с надписи: ''Вашите военни самолети не могат да бомбардират мечтите ни''. В размяната на огън се включи и Турция, която подкрепя бунтовниците. Загинаха турски военни, а Анакара изпрати допълнителна бойна техника към района. Беше отправено и предупреждение към силите на Асад.

Офанзивата срещу последния бастион на бунтовниците - провинция Идлиб започна през декември. Оттогава проправителствената армия успя да превземе редица градове, включително Маарат ал Нуман. Битката за контрол изравни със земята десетки жилищни сгради, отнемайки живота на цивилни в град Ариха. 

Военните действия в Идбил разпалиха опасенията от нова бежанска вълна. Над половин милион души са напуснали провинцията и са се отправили към Турско-Сирийската граница. Турция, на чиято територия вече има повече от три милиона бежанци, заяви, че не може да поеме още мигранти.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК